Beerepoot toren hoorn vogelvlucht

‘DDScad focust op de installatietechniek, dat spreekt ons enorm aan’

In Hoorn wordt volop gebouwd aan appartementencomplex TOREN, tussen de Maelsonstraat en de Provinciale weg en op korte afstand van alle belangrijke faciliteiten. Het complex bestaat uit laagbouw en een toren van 20 verdiepingen met bovenin twee penthouses. In de nieuwbouw komen 209 luxe appartementen van verschillende afmetingen, variërend van 70 tot en met 136 m². Het complex krijgt bovendien een ondergrondse parkeerkelder met 178 parkeerplaatsen, een ruime fietsenstalling en bergingen voor de bewoners. Op het dak van de kelder komt een besloten binnentuin. De verwachting is dat de laagbouw medio 2019 kan worden opgeleverd. De toren volgt in 2020.


Tekst: Lieke van Zuilekom

Het ontwerp van TOREN is gemaakt door GeO Architecten uit Schagen. Scholtens Bouw Wognum is verantwoordelijk voor de bouw, terwijl Beerepoot Installatietechniek B.V. tekende voor de elektrotechnische installaties. De installateur uit Zwaagdijk-Oost is al vanaf de voorbereidingsfase bij het project betrokken, om mee te denken over alle elektrotechnische installaties in het project, vertelt Jesper Kruis, Werkvoorbereider/Tekenaar bij Beerepoot Installatietechniek B.V.. “Denk bijvoorbeeld aan de centrale verlichting, terreinverlichting, parkeergarageverlichting, noodverlichting, toegangscontrole, intercominstallatie, brandmeldinstallatie en voorzieningen voor de laadpalen. Daarnaast verzorgen we in dit project de E-installaties in de woningen, vanaf de meterkast tot en met de stopcontacten en verlichtingspunten, waarbij iedere bewoner zijn persoonlijke wensen kan inbrengen.” Op het dak van TOREN komen zonnepanelen, vertelt hij, die in een groot deel van de energievraag moeten voorzien. “Alle verlichting wordt uitgevoerd in LED, waarmee we maximaal tegemoetkomen aan de duurzaamheidswensen van onze opdrachtgever.”

Uitvoering in BIM

Het project wordt tot op detailniveau uitgewerkt in BIM. “Een specifieke wens van opdrachtgever Scholtens Groep en aannemer Scholtens Bouw”, vertelt Kruis. “Groot voordeel van deze werkwijze is namelijk dat clashes/knelpunten al in een vroeg stadium gesignaleerd en opgelost kunnen worden, met een soepele uitvoering als resultaat. Bovendien geeft BIM de mogelijkheid om de opdrachtgever visueel inzicht te geven in het gebouw én de installatietechniek, alvorens we tot de uitvoering overgaan.”

Alle E-installaties worden door Beerepoot Installatietechniek B.V. uitgewerkt in het model van de architect. “Voor elke woning maken wij een basisinstallatie, die in overleg met de bewoners verder wordt uitgewerkt. De diverse modellen worden vervolgens via IFC gedeeld met de bouwkundig aannemer, die de BIM-regie voert, alle modellen controleert, de clashcontroles uitvoert en eventuele wijzigingen verwerkt. Wijzelf genereren uit het BIM-model onze 2D-tekeningen, voor gebruik op de bouw, evenals de 2D PDF’s voor de aannemers en diverse kopers.”

Focus op installatietechniek

Appartementencomplex TOREN is het eerste project dat Beerepoot Installatietechniek B.V. met de DDScad-software van Graphisoft Building Systems uitvoert. “In het verleden werkten wij met Revit, maar uit kostenoverwegingen zijn we op zoek gegaan naar een passend alternatief”, vertelt Kruis. “Via-via kwamen wij uit bij de DDScad-software, die ons grote voordelen oplevert.” Waar Revit met name gericht is op de bouwkundige kant, focust DDScad zich vooral op de installatietechniek, vertelt hij. “Dat spreekt ons enorm aan. In DDScad kunnen we eenvoudig combinaties van verschillende schakelaars maken. En ook over de achtergrondinformatie – bijvoorbeeld in welke groep een stopcontact geplaatst wordt – is heel goed nagedacht. Bovendien zijn groepindelingen eenvoudig aan te passen, wanneer installaties wijzigen. We kunnen alle inbouwdozen al tijdens het modelleren in de wanden intekenen. Vervolgens kan de aannemer heel eenvoudig de wandenboekjes uit het BIM-model genereren, om de betonwanden van het nodige leidingwerk te voorzien. Onder meer deze functies hebben ons over de streep getrokken.”

Toch plaatst hij ook een kanttekening. “In Revit kon je bestanden uitwisselen via RVT. Bij DDScad gebeurt dit via IFC, dat visueel iets minder goed functioneert. Om te voorkomen dat wijzigingen over het hoofd worden gezien is – naast de uitwisseling van bestanden – ook een goede communicatie vereist. Bovendien zijn de IFC-modellen nogal groot, wat een hoop capaciteit van de software vergt. Op deze vlakken is in de toekomst nog een slag te maken.” Wel is Kruis zeer te spreken over de database van DDScad, waarin een groot aantal basisartikelen is geïntegreerd. “Tijdens het ontwerp van TOREN hebben we hiervan al veelvuldig gebruik gemaakt. Ook hebben we zelf al enkele symbolen aangemaakt, wat in Revit zeer lastig was.”

Optimale ondersteuning

Daarnaast prijst Kruis de helpdesk van Graphisoft Building Systems. “De ondersteuning vanuit het bedrijf is zeer goed. De helpdeskmedewerkers zijn snel beschikbaar en in 90% van de vragen is de oplossing snel gevonden. In alle andere gevallen wordt achter de schermen keihard naar een oplossing toegewerkt, waarbij wij steeds goed geïnformeerd worden.” Voorafgaand aan project TOREN hebben de BIM-modelleurs van Beerepoot Installatietechniek B.V. een driedaagse training gevolgd. “En bij de start van dit project heeft Product Specialist Gertjan Laurenssen ons geholpen met het opzetten van het BIM-model, conform onze wensen én onze bedrijfsstructuur. Dat hebben wij als zeer prettig ervaren. Inmiddels hebben we al meerdere projecten opgestart, waarin we steeds weer voor DDScad hebben gekozen. Zowel bij 2D- als bij 3D-projecten. Wij verwachten dat BIM over enkele jaren dé standaard is in de bouw. Als organisatie zijn we hier klaar voor.”