‘DDScad voldoet aan alle eisen die wij aan onze ontwerpen stellen’ |
Bouw- en installatiebedrijven zijn anno 2019 naarstig op zoek naar tekenaars, modelleurs en engineers. De aanwas stagneert, terwijl het aantal vacatures met de dag lijkt te groeien. RCB Tekeningen Management biedt hiervoor een passende oplossing. De firma uit Veenendaal neemt adviseurs, aannemers en installateurs graag het tekenwerk en de engineering van hun werktuigbouwkundige installaties uit handen. Van systemen voor verwarming, koeling en ventilatie tot en met hemelwaterafvoeren, (tap)water- en rioleringsinstallaties. Van sanitairschetsen tot en met principeschema’s en sparingstekeningen. En van leidingnet-, koellast- en transmissieberekeningen tot en met HWA- en VWA-berekeningen. Zowel in CAD als in BIM, waarbij de opdrachtgever volledig wordt ontzorgd.
Tekst: Lieke van Zuilekom
De afgelopen maanden heeft RCB Tekeningen Management onder meer installatieontwerpen gemaakt voor een kantoorgebouw aan de Kabelweg in Amsterdam, een zorgboerderij in Zeijerveen, het hoofdkantoor van Zeeman in Alphen aan den Rijn en de nieuwbouw van appartementencomplex TOREN in Hoorn. “In opdracht van installateur Madern Techniek hebben wij de complete werktuigbouwkundige installatie voor TOREN uitgewerkt in BIM”, vertelt Ronald Bovekerk, eigenaar van RCB Tekeningen Management. “Van het ventilatiesysteem tot en met de vloerverwarming, vloerkoeling, WTW-installatie, tapwaterinstallatie, hemelwaterafvoeren en rioleringen.”
Toegankelijke software
Ondanks dat veel opdrachtgevers om Revit vragen, werkt RCB Tekeningen Management steevast met de software van Graphisoft Building Systems. Zowel voor de 3D- als de 2D-projecten. “Niet alleen vanuit kostenoogpunt, maar ook omdat de DDScad-software zeer toegankelijk is”, vertelt Bovekerk. “DDScad voldoet aan alle eisen die wij aan onze ontwerpen stellen en al onze tekenaars, modelleurs en engineers – inclusief de inleners – kunnen er goed en snel mee overweg.” De software wordt met name ingezet voor het maken van de ontwerpen, vertelt hij. “Voor de berekeningen maken we nog altijd gebruik van Vabi Elements. Simpelweg omdat de markt hierom vraagt. Kleine berekeningen en controles, zoals luchtkanalenberekeningen, tapwaterberekeningen en berekeningen voor de cv-leidingen echter voeren we wel uit in DDScad.”
Keur aan W-ontwerpmodules
Alle installaties voor TOREN zijn uitgewerkt in het model van GeO Architecten. “Hierbij hebben we gebruik gemaakt van alle W-modules in de DDScad-software, van CAD Plumbing tot en met CAD Mechanical”, aldus Bovekerk. “Via IFC hebben we onze modellen uitgewisseld met bouwkundig aannemer Scholtens Bouw Wognum, die de BIM-regie voerde, alle modellen controleerde en de clashcontroles verzorgde. Omdat de objectenbibliotheek van Graphisoft Building Systems beperkt is, hebben we de meeste W-content zelf aangevraagd, opgezocht en geüpload. Dit kost weliswaar wat meer tijd, maar de voordelen van DDScad wegen ruimschoots op tegen de hoge kosten en complexe werkwijze van bijvoorbeeld Revit.” Toch maakt hij ook een kanttekening bij DDScad: “Helaas is het nog niet mogelijk om prefabtekeningen uit het BIM-model te halen. In de toekomst zien we hier graag verandering in. Zodat we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn en tijd en kosten kunnen besparen.”
Voor de toekomst verwacht hij dat BIM een steeds grotere rol zal gaan spelen in projecten. “BIM is een werkmethodiek waaruit al veel informatie kan worden gehaald. De komende jaren zal men steeds verder gaan in de toepassing hiervan, tot en met de calculatie- en onderhouds- en beheerfase toe. Een nauwkeurig ontwerp én nauwkeurige engineering zijn hiervoor onontbeerlijk, waardoor de rol van RCB Tekeningen Management ook steeds belangrijker zal worden.”
Anticiperen op bewonerswensen
Het ontwerp voor TOREN in Hoorn is inmiddels gereed. RCB Tekeningen Management blijft echter nog tot de oplevering in 2020 bij het project betrokken. Bijvoorbeeld om bewonerswensen te verwerken. “TOREN is een omvangrijk project. In de nieuwbouw worden ruim 200 appartementen ingericht. Een deel hiervan is verkocht aan een investeerder en wordt repeterend gebouwd en ingericht. Maar op het overgrote deel zijn bewonerswensen van toepassing, die vaak nog in een laat stadium wijzigen. Zo worden tijdens de bouw nog verlichtingspots toegevoegd of wijzigen indelingen van badkamers en keukens, waarop wij met onze rioleringen, ventilatiekanalen en andere W-componenten moeten anticiperen. Het Bouw Informatie Model biedt in dat geval uitkomst, omdat installaties direct inzichtelijk zijn en wijzigingen snel verwerkt én geclasht kunnen worden.”