‘BIM biedt ook uitkomst op 256 m²’
Niet alleen in grote projecten, maar ook in enkelvoudige woningbouw kan BIM uitkomst bieden. Dat bewijst Schlepers Installatietechniek in Goor, waar op een particulier perceel een extra woning met twee verdiepingen en een kleine zolder wordt bijgebouwd.
Tekst: Lieke van Zuilekom
Schlepers Installatietechniek is verantwoordelijk voor alle werktuigbouwkundige installaties in het project, waaronder de waterinstallaties, centrale verwarming, gasaansluitingen en riolering. Waarbij de installateur met verschillende uitdagingen wordt geconfronteerd, vertelt tekenaar Tom ten Berge. “In de woning komt een water/water-warmtepomp, die met behulp van grondwater de woning klimatiseert en in de gevraagde warmwaterbehoefte voorziet. Waarvoor specifieke maatregelen moeten worden genomen.”
Uiteindelijk is gekozen om hiervoor in de berging ruimte te reserveren, vertelt hij. “Maar daarmee waren we er nog niet. In de woning lopen enkele ramen namelijk vanaf de begane grond door tot aan de nok, waardoor ook het verwarmen van de woning een uitdaging is. Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben we gekozen voor uitwerking in BIM.”
Tijdswinst
De woning in Markelo betreft het tweede BIM-project van Schlepers Installatietechniek. “Onlangs hebben we een vakantiebungalow ontworpen, om kennis te maken met de software én nieuwe manier van werken”, vertelt Ten Berge. “De woning in Markelo is het eerste project waarin we de software volledig hebben benut. En waarbij we tevens onze eigen transmissies, leidingberekeningen voor cv, warm en koud water én warmteverliesberekeningen hebben gemaakt, volgens de geldende normen. Waarmee we – ten opzichte van traditioneel tekenen – een enorme tijdswinst hebben geboekt.”
De overstap van AutoCAD naar BIM is volgens hem een logische. “Want BIM heeft de toekomst. Een toekomst waar we ons nu al op voorbereiden. Zodat we straks niet de boot missen, maar onderdeel zijn van de nieuwe, krachtige bouwketen.”
Steile leercurve
Bij haar keuze voor het juiste BIM-pakket is de installateur niet over één nacht ijs gegaan. “We hebben actief gezocht naar het optimum van benodigde functies én een goede prijs. Waarna we drie partijen hebben uitgenodigd om een demo te verzorgen. DDScad kwam hierbij als beste uit de bus”, vertelt Ten Berge. “Vanwege de programma-inhoud, maar ook dankzij de goede support-helpdesk, waar ik in de beginfase van dit project veelvuldig gebruik van heb gemaakt. Ik heb twee dagen een training gevolgd, om de basis van het programma onder de knie te krijgen. Maar pas als je daadwerkelijk met het programma aan de slag gaat, volgen de inhoudelijke vragen.”
Zeker in de beginfase van BIM maak je als tekenaar een steile leercurve door, vertelt hij. “Want BIM vraagt een heel andere manier van werken én denken. Waar je bijvoorbeeld in AutoCAD met lijntjes tekent, wordt in BIM gewerkt met objecten waaraan je eigenschappen koppelt. Alvorens je begint met tekenen, is het zaak zoveel mogelijk informatie aan het model toe te voegen. Dit kost wat extra tijd in de voorbereidingsfase, maar betaalt zich op termijn zeker terug. Tot en met de onderhoud- en beheerfase.” Als voorbeeld noemt hij het berekenen van de vloerverwarming. “Waar ik in het verleden ruim een halve dag bezig was om te berekenen hoeveel meters vloerverwarmingsbuis nodig waren en met welke hart-op-hart-afstand, rolt deze informatie nu binnen een fractie van de tijd uit het model. Waarbij de foutkans ook nog eens tot een minimum wordt beperkt.”
In Markelo dient het BIM-model vooral voor eigen gebruik, vertelt hij. Omdat niet alle bouwpartners al vertrouwd zijn met het programma en omdat Schlepers Installatietechniek pas in een laat stadium in het project instapte. Toen alle bouwpartners hun ontwerp al (nagenoeg) gereed hadden. “Toch is ook BIM hier – vanwege de complexiteit van de woning – van enorme meerwaarde. In de toekomst, wanneer nog nadrukkelijker gebruik wordt gemaakt van BIM en partijen nog intensiever gaan samenwerken in één model, kan die meerwaarde alleen maar toenemen.”
Komende zomer wordt de woning in Markelo opgeleverd.