‘Dit project leent zich bij uitstek voor ontwerp in BIM’

Bron: www.bouwbedrijfnieuwenhuis.nl

Het bedrijf Niverplast B.V. uit Rijssen, dat verpakkingsmachines en complete verpakkingslijnen maakt en ontwikkelt voor met name de voedingsmiddelenindustrie, heeft 1,9 hectare op bedrijventerrein 't Lochter 3 in Hellendoorn gekocht. Het nieuwe onderkomen van 13.033 m2 BVO wordt gebouwd in het meest zuidwestelijke puntje van het bedrijventerrein, dat op dit moment bouwrijp wordt gemaakt. Volgens de planning gaat nog voor de bouwvak van 2015 de eerste schop de grond in. In het vierde kwartaal van 2015 moet het pand worden opgeleverd.

Tekst: Lieke van Zuilekom

De nieuwbouwlocatie krijgt een multifunctionele functie, waarbij het gebouw ruimte biedt aan logistiek, productie, werkplaats, kantoren, engineering, showroom en presentatieruimten. Het gebouw krijgt een rond uiterlijk, met diverse ronde details zoals overkappingen. De gevels krijgen een natuurlijke uitstraling door de toepassing van hout. Op het dak wordt deels sedumbegroeiing toegepast, om het geheel een natuurlijk uiterlijk te geven. In het centrum van het gebouw wordt een binnentuin voorzien met daaromheen glazen gevels, die zorgen voor voldoende daglicht in de kantoren.

Aandacht voor duurzaamheid en milieu

Het gebouw is ontworpen met veel aandacht voor duurzaamheid en milieu. Het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat was hierbij uitgangspunt. Nieuwenhuis Bouwbedrijf verzorgt het complete ontwerp- en engineeringstraject en de realisatie van de nieuwbouw. Installatieadviseur VanPanhuis Installatietechniek, onderdeel van Top Installatiegroep, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in het pand, waaronder een VRF-systeem in combinatie met vloerverwarming en -koeling, ventilatie, energiezuinige verlichting, een luchtwarmtepomp, waterleidingen en riolering. “We hebben het ontwerp gemaakt aan de hand van de bouwkundige tekening, die nog in 2D was uitgewerkt”, vertelt tekenaar Dennet Schouten. “Ik heb ongeveer een halve dag nodig gehad om deze tekening om te zetten naar een 3D-model. Een goede tijdsinvestering, want dit project leent zich bij uitstek voor ontwerp in BIM.”

Bron: www.bouwbedrijfnieuwenhuis.nl

De keuze voor driedimensionaal ontwerpen is onder andere gemaakt vanwege de bijzondere vorm van het pand, vertelt Schouten. “Door 3D te ontwerpen, hebben we alle knooppunten met betrekking tot de technische installaties in de voorfase van het project al kunnen wegwerken. Hierdoor wordt de installateur tijdens de bouwfase niet geconfronteerd met clashes en hoge faalkosten.” Wie de installaties in het pand mag voorzien, is nog niet bekend.

Pilotfase

VanPanhuis Installatietechniek heeft een kleine twee jaar geleden kennisgemaakt met 3D-BIM-ontwerpen, vertelt Schouten. “Omdat het bedrijf zich nog in de pilotfase begeeft, worden nog niet alle projecten in BIM uitgewerkt. Bij dit project was hier echter geen twijfel over mogelijk. De bijzondere vorm van het pand was een uitgelezen kans voor mij om me nog verder in de mogelijkheden van onze software te verdiepen.” Het bedrijf werkt sinds de overstap naar BIM met het CAD-programma van Graphisoft Building Systems. “We hebben voor dit programma gekozen, omdat het heel snel is in gebruik. Plus je hoeft niet steeds te zoeken naar alle functies. Het knippen en plakken van installaties en het uitlijnen van bepaalde objecten bijvoorbeeld gaat veel makkelijker en sneller dan met bijvoorbeeld AutoCAD, waar ik in het verleden mee werkte.”

Schouten vertelt dat de overstap naar DDScad aanvankelijk wel even wennen was. “Maar als je eenmaal doorhebt hoe de software werkt, kun je niet alleen een enorme tijdswinst maken, maar ook grote kwaliteitsslagen. Wanneer er wijzigingen in het model worden doorgevoerd, bijvoorbeeld aan installaties, leidingen en kanalen, kun je direct in het model aflezen welke gevolgen die wijzigingen hebben voor het ontwerp. Een groot voordeel ten opzichte van AutoCAD.”
Hij prijst de samenwerking met DDS en in het bijzonder met de helpdesk. “Zeker in de beginfase hebben de jongens van de helpdesk me enorm geholpen met het wegwijs raken in het softwareprogramma. De lijnen zijn kort, geen vraag is te gek. Dat ervaar ik als heel prettig.”

Volledige uitwerking in BIM

VanPanhuis Installatietechniek heeft BIM inmiddels omarmd. Maar dat geldt nog niet voor de rest van de bouwkolom. Schouten verwacht dat het nog wel een aantal jaren kan duren, voordat het overgrote deel van de bouwbedrijven klaar is voor deze stap. In dit project was de installateur ook de enige die in 3D tekende. “Bouwbedrijven zijn nog altijd erg gefixeerd op papier”, verklaart Schouten. “Een gemiste kans, want er zijn veel betere alternatieven. Echter in de economische situatie waarin de bouw nog altijd verkeert, is de overstap naar BIM voor veel bedrijven te kostbaar. Niet alleen qua geld, maar ook qua tijd. De overstap naar BIM vergt een behoorlijke investering. Dat moet niet worden onderschat. Je moet niet alleen de software aanschaffen, tekenaars moeten ook worden opgeleid voor uitwerking in BIM. Gelukkig verdient die investering zich dubbel en dwars terug.”

De monteurs van VanPanhuis Installatietechniek beschikken sinds kort allemaal over een iPad, waarmee ze op de bouw 3D-modellen kunnen inzien. “Een goede ontwikkeling. De monteurs hebben hierdoor nog beter zicht op welke installaties en installatie-onderdelen waar moeten komen. Er zijn geen onduidelijkheden meer op de bouw.”

Bouwinfo:
Opdrachtgever: G.J. Nieuwenhuis Holding bv (Niverplast)
Architect: Iso-construct bv
Bouwmanagement en uitvoering: Bouwbedrijf Nieuwenhuis bv
Constructeur: IBZ bv
Installatieadviseur: VanPanhuis Installatietechniek